Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2019 23:35 - Донори на костен мозък
Автор: a1nge2lina3 Категория: Други   
Прочетен: 335 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ДОНОРСТВО

Към момента регистрираните доброволни донори в Българския регистър за донори на костен мозък (КМ) и периферни стволови клетки(ПСК) са 1900.

 

ПЕТ стъпки в даряването на ПСК и КМ

Първата стъпка е да станеш доброволен участник в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. Българският регистър е член на BMDW (Bone Мarrow Donors Worldwide) - световния регистър за донори на костен мозък, който е създаден през 1989 и в който има вече регистрирани повече от 27 милиона души от 50 страни.

Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки (ПСК). Напоследък все повече се използва даряването на ПСК. При съвместимост с определен пациент, ще бъдете помолени да дарите стволови клетки от КМ или ПСК.

Първо: Станете доброволни участници в регистъра. При включването Ви ще попълните необходимата документация и ще Ви бъде взета кръв за определянето на Вашата HLA формула.

Второ: Ако Вашата HLA формула съвпада с тази на някой пациент, за който се търси съвместим донор, ще бъдете помолени да се явите на среща за да бъдат извършени допълнителни изследвания, както и да отговорите на специфични медицински въпроси. Ще бъдете подложени и на медицински преглед.

Трето: Даряване на ПСК. Няколко дни преди процедурата ще Ви бъде приложен медикамент т. нар. растежен фактор, който ще повиши броя на циркулиращите в периферната кръв стволови клетки. По време на приложението на растежните фактори са възможни леки мускулни или костни болки. Самата процедура се извършва без да е необходимо приемане в болнично заведение.

ПСК се събират в деня на даряването, чрез процедура наречена афереза. Чрез игла вкарана във вената, кръвта се отвежда в апарат за афереза, чрез който периферните стволови клетки се отделят от останалите. Останалата кръв се връща обратно в тялото на дарителя. Манипулацията е безболезнена и не крие рискове за донора.

Четвърто: Даряване на стволови клетки от КМ. Костен мозък се взема от тазовата кост. Процедурата се извършва под обща анестезия. Обемът зависи от теглото на донора. Твоят костен мозък е жива тъкан, която се възстановява много бързо. Освен класическите рискове на упойката дарителството на стволови клетки от КМ е безопасно.

Пето: Възстановяване и проследяване. По време на прилагането на растежни фактори е възможно за кратко да почувстваш главоболие, мускулни или костни болки. Тези симптоми отзвучават след вземането на ПСК. Костният мозък и периферната кръв се възстановяват до нормални нива за 4 до 6 седмици. Ще бъдеш наблюдаван от лекар до пълното си възстановяване.




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: a1nge2lina3
Категория: Други
Прочетен: 3604
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031